ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΟΥ
ΣΤΗ ΒΑΣΑ ΚΟΙΛΑΝΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ


Η εκκλησία του Προφήτου Ηλιού ευρίσκεται στο χωριό Βάσα Κοιλανίου, το οποίον απέχει εξήντα χιλιόμετρα από την πόλη της Λεμεσού, εκατό σαράντα από την Λευκωσία και εκατό είκοσι από την Λάρνακα. Λόγω της αστυφιλίας παρέμειναν στο χωριό μόνο δυο ευλαβείς ορθόδοξοι οι οποίοι τελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα στον Ιερό Ναό . Λειτουργία τελείται μόνο μια φορά τον χρόνο την εορτή του Προφήτου Ηλίου.
Φέτος, έξι μέρες μετά την ιστορική χειροτονία του πανιεροτάτου και θεοπροβλήτου Μητροπολίτου κ.κ. Παρθενίου, τελέσθηκε μετά που σαράντα περίπου χρόνια αρχιερατική θεία λειτουργία. Παρόντες στην θεία λειτουργία ήταν ο ιερέας π. Μιχαήλ Ιωάννου και ο ιεροδιάκονος π. Ιερεμίας Μελετίου.
Παρά το μακρινόν της αποστάσεως, τον καλοκαιρινόν καύσωνα και το δύσκολο δρομολόγιο εκατοντάδες πιστοί από όλα τα μέρη της Κύπρου, κατέφθασαν εις τον ιερόν ναό του Προφήτου Ηλιού, για να παρακολουθήσουν την αρχιερατικήν θεία λειτουργία και να συνεορτάσουν με τον νέο ποιμένα τους τον Προφήτη Ηλία.
Επειδή ο ναός δεν ήταν δυνατόν να χωρέσει το πλήθος, οι περισσότεροι πιστοί παρακολούθησαν την λειτουργία στεκόμενοι  στην αυλή του ναού.
Μετά το τέλος της θειας λειτουργίας, έγινε περιφορά της εικόνας του Προφήτου Ηλιού στους παρακείμενους δρόμους. Προηγούντο τα εξαπτέριγα, η βασταζομένη από πιστούς εικόνα του εορταζομένου αγίου, ο αρχιερέας μας κ.κ. Παρθένιος με τον ιερέα  π. Μιχαήλ Ιωάννου και ιεροδιάκονο π. Ιερεμία Μελετίου και την χορωδία των ιεροψαλτών. Ακολουθούσεν ο πιστός λαός ο οποίος γέμιζε τους δρόμους σε απόσταση διακόσια μέτρα.
Η πομπή συνοδευόταν με τους χαρμόσυνους ήχους της καμπάνας την οποίαν χτυπούσαν νεαροί χριστιανοί σε πανηγυρικούς ρυθμούς.
Στα πρόσωπα όλων των χριστιανών κάθε ηλικίας ήταν εμφανέστατη η χαρά και η ικανοποίηση γιατί επιτέλους μετά από μεγάλες προδοσίες, αποστασίες, αντιεκκλησιαστικές και δόλιες ενέργειες ψευδαδέλφων, η εκκλησία των ΓΟΧ Κύπρου απέχτησε τον δικόν της ποιμένα, άξιο, θεόκλητο και θεόπεμπτο.
Μετά το πέρας της πανηγυρικής λιτανεύσεως της εικόνας του Προφήτου Ηλιού έγινε απόλυση και ο πανιερώτατος Μητροπολίτης κ.κ Παρθένιος διεμοίρασεν το αντίδωρον στους πιστούς. Ο ιερέας π. Μιχαήλ Ιωάννου είπε μερικά λόγια μετά την απόλυση.  Μεταξύ άλλων είπε ότι, όπως ο Προφήτης Ηλίας νόμιζε ότι έμεινε μόνος του ,αλλά ο Θεός του αποκάλυψε ότι υπάρχουν άλλες επτά χιλιάδες που δεν έκλειναν γόνυ στον Βάαλ, έτσι και εμείς νομίζαμε ότι ήμασταν μόνοι, αλλά ο Θεός μας αποκάλυψε ότι στην Ρουμανία υπάρχουν χριστιανοί που κράτησαν ανόθευτη την ομολογία της πίστεως και μας οδήγησε στην ενότητα.
Οι ευσεβείς ενορίτες του ιερού ναού Προφήτου Ηλίου, Κωνσταντίνος Έλληνας και η σύζυγος του Γεωργία οι οποίοι έμειναν μόνοι τους στο χωριό και ομολογούν και διαφυλάσσουν την γνήσια ορθοδοξία σαν ακρίτες της πίστεως , παρέθεσαν πλούσια τράπεζα στην οποίαν παρακάθισαν  οι συμμετέχοντας στην ιερά πανήγυρη του ναού. Τους ευχόμαστε χρόνια πολλά, αγωνιστικά και να έχουν παράδειγμα και προστάτη τους τον Προφήτη Ηλία.
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ
@ ΓΟΕΕ 2008