Σύντομο ιστορικό
της επισκέψεως του Σεβ/του Κηρύκου στην Κύπρο


Ἀπό τόν μαθητή Κυριάκο Καλυφόμματο

Την Πέμπτη 28/12/2007 ε.η., έφθασε στην Κύπρο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, κ.κ. Κήρυκος, στα πλαίσια των ποιμαντικών του περιοδειών, συνοδευόμενος υπό του Ιερομονάχου π. Αμφιλοχίου Ταμπουρά.
Το Σεβασμιώτατο, υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο, ο αιδεσιμότατος ιερέας π. Μιχαήλ Ιωάννου, καί ἐκπρόσωποι των ενοριών. Στη συνέχεια, είχε συνάντηση με τον π. Κυριακό, στην  Λάρνακα, με τον οποίο, συζήτησε πέραν των 5 ωρών, για διάφορα εκκλησιαστικά θέματα. Το βράδυ κατέλυσε σε σπίτι ευλαβών χριστιανών στην Αραδίππου Λάρνακος. Τον π. Αμφιλόχιο, παρέλαβε ο π. Μιχαήλ από το αεροδρόμιο Λάρνακας και τον μετέφερε στο Πνευματικό Κέντρο Οσίας Ξένης, όπου και διανυκτέρευσε. Ο Σεβασμιώτατος, έφτασε στην Λεμεσό το πρωί του Σαββάτου.   
Το απόγευμα του Σαββάτου, τελέστηκε στον Ιερό Ναό Οσίας Ξένης, μέγας εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Κηρύκου, όπου και ο Σεβασμιώτατος, έτυχε θερμής υποδοχής. Στον εσπερινό παρέστησαν οι Ιερομόναχος π. Αμφιλόχιος Ταμπουράς, ο π. Μιχαήλ Ιωάννου, ο π. Αγαθοκλής Παπαδόπουλος και ο Ιεροδιάκονος π. Ιερεμίας Μελετίου.
Μετά το πέρας του εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος, μαζί με τον π. Αμφιλόχιο, συνοδευόμενοι από τούς ιερεις π. Μιχαήλ Ιωάννου και π. Αγαθοκλή Παπαδόπουλο, παρακολούθησε την καθιερωμένη Χριστουγεννιάτικη γιορτή του κατηχητικού σχολείου Οσίας Ξένης Λεμεσού. Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί πως, στη γιορτή, συμμετείχαν πέραν των 50 παιδιών, που παρουσίασαν διάφορα σκέτς και ποιήματα μέ θέματα ἀπό τα Χριστούγεννα. Επίσης, οργανώθηκε μια Βυζαντινή χορωδία απαρτιζόμενη από 11 παιδιά, η οποία και έψαλε διάφορους Χριστουγεννιάτικους ύμνους. Ακολούθησε η κοπή της βασιλόπιττας και το μοίρασμα δώρων στα παιδιά από τον Σεβασμιώτατο, ο οποίος και μίλησε επικαίρως, τονίζοντας πως, «η χαρά που νοιώσαμε ἀπ’ αὐτή τήν γιορτή καί πού νοιώθουμε σέ ὅλες τίς γιορτές τῶν παιδιῶν, δεν είναι χαρά κοσμική, αλλά χαρά πνευματική και ουράνια». Αυτή τη χαρά, ευχήθηκε να αποκτήσουμε ὅλοι καί νά τήν εχουμε πάντα μέσα στήν καρδιά μας. Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος εναπέθεσε τις ελπίδες του για μεταλαμπάδευση και διατήρηση της Ὀρθοδοξίας στον τόπο μας, σ’ εκείνα τα μικρά παιδιά, που όπως ανέφερε, «είναι το μέλλον της Εκκλησίας».`
Την Κυριακή μετά την Χριστού Γέννηση, ο Σεβασμιώτατος, προεξῆρχε της αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Οσίας Ξένης, συλλειτουργούντων των Ιερομονάχου π. Αμφιλοχίου Ταμπουρά, του π. Μιχαήλ Ιωάννου και του Ιεροδιακόνου π. Ιερεμίου Μελετίου. Μετά την ανάγνωση του ευαγγελίου, ο Σεβασμιώτατος, κήρυξε στις εκατοντάδες των πιστών που κατέφθασαν ειδικά για να παρακολουθήσουν την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Ανάμεσα στα θέματα που έθιξε, ήταν το διαχρονικό μήνυμα του «δόξα εν Υψίστοις Θεω, και επί γης ειρήνη», τονίζοντας πως, «όποιος έχει μέσα του τον Χριστό, έχει και την ειρήνη και όποιος έχει μέσα του την πραγματική και αληθινή ειρήνη, έχει τον Χριστό οδηγό του», κατά το «η όντως ειρήνη Σύ Χριστέ».
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, χοροστάτησε στον μεγάλο, πανηγυρικό εσπερινό του Μεγάλου Βασιλείου και της Περιτομής, που διεξήχθη στον Ιερό Ναό Οσίας Ξένης Λεμεσού. Μετά το τέλος του εσπερινού, πολλοί πιστοί, συγκεντρώθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο Οσίας Ξένης, όπου πραγματοποιήθηκε μεγάλη σύναξη, με σκοπό να συζητηθούν διάφορα ἐπίκαιρα καί φλέγοντα εκκλησιαστικά θέματα. Οι ακροατές, απεκόμισαν πολύ καλές εντυπώσεις από την συγκέντρωση και έφυγαν κατενθουσιασμένοι.
Την επαύριον, ημέρα Δευτέρα, μνήμη του Μεγάλου Βασιλείου και της Περιτομής του Χριστού, ο Σεβασμιώτατος, προεξῆρχε και πάλι συλλειτούργου στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος, στο ακριτικό χωριό Λιοπέτρι, της επαρχίας Αμμοχώστου, συνιερουργούντων των Ιερομονάχου π. Αμφιλοχίου Ταμπουρά, π. Μιχαήλ Ιωάννου και Ιεροδιακόνου Ιερεμίου Μελετίου. Τον Θείο Λόγο, κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος, εξήρε τον βίο του Μεγάλου Βασιλείου και ευχήθηκε όπως, «ο Μέγας Βασίλειος, ως προστάτης των γραμμάτων και των παιδιών, να φωτίζει και να καθοδηγεί όλους, αλλά, κυρίως τα παιδιά, τα οποία, θα πρέπει να ακολουθούν και να βαδίζουν στα ίχνη και τα βήματά του». Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, αναπέμφθηκαν δεήσεις, προς λύσιν της ανομβρίας, αφού, ως γνωστόν, η Κύπρος, μαστίζεται από ανομβρία, με αποτέλεσμα, να κινδυνεύει να μείνει χωρίς νερό, ακόμη και για τα αναγκαία.
Το αξιοπρόσεκτο και αξιοθαύμαστο σε αυτή την περίπτωση, είναι οτι την επόμενη μέρα της δεήσεως, πυκνά σύννεφα κάλυψαν την νήσο, και αποβραδίς άρχισε η «ψιλή βροχή», ενώ, κατά τις πρωινές ώρες, οι βροχές δυνάμωσαν και συνεχίστηκαν σχεδόν αδιάκοπα, μέχρι και το απόγευμα της ίδιας ημέρας.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος με την συνοδεία του, προγευμάτισαν σε σπίτι ευλαβών χριστιανών και ακολούθως, κατευθύνθηκαν προς την πράσινη γραμμή από όπου και παρακολούθησαν την «βουβή πόλη», την Αμμόχωστο, την «πόλη φάντασμα».
Την Τρίτη, μνήμη του Οσίου Σεραφείμ του Σάρωφ, μετά την πρωινή Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος, ἐπεσκέφθη με τον π. Μιχαήλ και τον π. Αμφιλόχιο διάφορα προσκυνήματα. Μεταξύ αυτών ήταν η επίσκεψη στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα, όπου και φιλοξενήθηκαν από την οικογένεια του αιδεσιμοτάτου π. Αγαθοκλή Παπαδόπουλου. Στην συνέχεια, επισκέφθηκαν την Μονή Μαχαιρά και την Μονή Αγίου Ηρακλειδίου, όπου και ο τάφος του αγίου. Ο άγιος Ηρακλείδιος, ηταν ο πρώτος επίσκοπος Κύπρου μετά τον άγιο Λάζαρο. Απ`εκεί, κατευθύνθηκαν προς την Λευκωσία και ακολούθως στο αεροδρόμιο Λάρνακος, από όπου και αναχώρησαν για την Ελλάδα.
Ζηταμε από τόν Σεβασμιώτατο Κήρυκο νά επισκέπτεται συχνά τό νησί μας, νά χειροτονήση Ορθοδόξους καί Κανονικούς Επισκόπους γιά τό ποίμνιο της Αυτοκεφάλου Εκκλησιας της Κύπρου καί νά μεταδώση έτσι καί στήν απορφανισθεῖσαν ἀπό Ὀρθοδόξους Ἐπισκόπους Εκκλησίαν μας Κύπρου την γνησία καί ανόθευτον Αποστολική Διαδοχή, ἡ ὁποία ποτέ δέν χωρίζεται ἀπό τήν Ἀλήθεια καί τήν Ὀρθόδοξο Πίστι καί Ὁμολογία.
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ
@ ΓΟΕΕ 2007