ΘΕΡΙΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 2008


Με τη βοήθεια και τη χάρη του Θεού, διοργανώθηκαν και φέτος με επιτυχία, για έκτη συνεχή χρονιά, οι θερινές κατασκηνώσεις του Τιμίου Προδρόμου. Φέτος, είχαμε την ευλογία και την τιμή να έχουμε μαζί μας το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Κήρυκο, του οποίου η παρουσία στις κατασκηνώσεις ήταν πολύτιμη και άξια λόγου, γιατί μάς δόθηκε έτσι η ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά το ρόλο και το έργο του επισκόπου, και ιδιαίτερα ενός αξιοσέβαστου επισκόπου.
Οι κατασκηνώσεις έλαβαν χώρα στο χώρο κατασκηνώσεων του ιερού ναού Τιμίου Προδρόμου κοντά στο ημιορεινό χωριό Άγιος Μάμας, βορειοδυτικά της πόλης της Λεμεσού. Ο κατασκηνωτικός χώρος είναι χτισμένος σε βουνό, ο οποίος περιτριγυρίζεται από  άλλα πευκόφυτα βουνά. Ανεβαίνοντας κάποιος το ανηφορικό δρομάκι που οδηγεί στο χώρο, τυγχάνει υποδοχής από το επιβλητικό πετρόκτιστο εκκλησάκι βυζαντινού σταυροειδούς ρυθμού αφιερωμένο στον Τίμιο Πρόδρομο. Απέναντι αντικρίζει ένα φιλόξενο σπιτάκι/κατάλυμα για τη διαμονή των όσων προσφέρουν διακονίες στην κατασκήνωση. Κατηφορίζοντας πιο κάτω στην πλαγιά, συναντά τους θαλάμους διαμονής των κατασκηνωτών. Έξω από τους θαλάμους υπάρχει το κιόσκι, το οποίο χρησιμοποιείται ως τράπεζα για κατασκηνωτές και βοηθητικό προσωπικό.  Από το σημείο αυτό φαίνεται κάτω από την πλαγιά το νεοαναγειρόμενο γήπεδο του τένις, που χρησιμοποιείται από τους κατασκηνωτές ως χώρος αναψυχής στον απογευματινό ελεύθερό τους χρόνο.
Για τη φετινή χρονιά, όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, οι κατασκηνώσεις οργανώθηκαν σε δύο ξεχωριστές περιόδους, μία για τα αγόρια και μία για τα κορίτσια, που είχαν διάρκεια μία εβδομάδα για κάθε ομάδα.
Η ομάδα των αγοριών συμμετείχε στην κατασκήνωση από τις 13 Ιουλίου 2008 (30 Ιουνίου 2008 εκκλησ. ημερολ.) μέχρι τις 19 Ιουλίου 2008 (6 Ιουλίου 2008 εκκλησ. ημερολ.), ενώ η ομάδα των κοριτσιών συμμετείχε από τις 20 Ιουλίου 2008 (7 Ιουλίου 2008 εκκλησ. ημερολ.) μέχρι τις 26 Ιουλίου 2008 (13 Ιουλίου 2008 εκκλησ. ημερολ.). Οι συμμετοχές φέτος ξεπέρασαν τον αναμενόμενο αριθμό θέσεων, εφόσον ο αριθμός των δηλώσεων για τα αγόρια ανήλθε στις 46, ενώ για τα κορίτσια στις 55. Συμμετείχαν αγόρια και κορίτσια ηλικίας από 7 ετών έως 16 ετών. Τα παιδιά και των δύο ομάδων κατανεμήθηκαν σε πέντε ομάδες, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε ένας/μία υπεύθυνος/η ομαδάρχης, ενώ τη γενική ευθύνη ένας/μία υπεύθυνος/η αρχηγός.
Το καθημερινό πρόγραμμα της κατασκήνωσης περιλάμβανε, κατά χρονική ακολουθία, το πρωί εγερτήριο, έπαρση της σημαίας, ακολουθία του όρθρου, πρόγευμα, ελεύθερη ώρα και κατήχηση, το μεσημέρι γεύμα και μεσημβρινή ανάπαυση, το απόγευμα εσπερινό και ελεύθερη ώρα για παιχνίδι και το βράδυ δείπνο και απόδειπνο. Οργανώθηκε, επίσης, και για τις δυο ομάδες εκδρομή στο ορεινό γραφικό χωριό Όμοδος, όπου οι κατασκηνωτές και οι κατασκηνώτριες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το ιστορικό μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού και να προσκυνήσουν το ιερό Τίμιο Ξύλο που φυλάσσεται στο ναό της μονής. Έγινε μικρή περιήγηση στην μικρή πλατεία του χωριού και στη συνέχεια δόθηκε η ευκαιρία για παιχνίδι και ανάπαυση σε πάρκο της περιοχής. Την Πέμπτη το βράδυ οι γονείς των κατασκηνωτών είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το χώρο της κατασκήνωσης και να δειπνήσουν μαζί με τα παιδιά τους, γνωρίζοντας έτσι και τις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης.
Ένα σημαντικό μέρος του καθημερινού προγράμματος ήταν και η κατήχηση. Το θέμα της κατήχησης κατά τη φετινή χρονιά ήταν «Η ερμηνεία της Θείας Λειτουργίας του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου», την ευθύνη της οποίας ανέλαβαν, για την ομάδα των αγοριών η ευλαβεστάτη θεολόγος Μαρία Τζανίνη και για την ομάδα των κοριτσιών η ευλαβεστάτη εκπαιδευτικός Αναστασία Κίτση. Οι κατασκηνωτές και οι κατασκηνώτριες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τα ιερά άμφια όλων των βαθμών ιεροσύνης και τα σημαντικότερα ιερά λειτουργικά σκεύη, καθώς και το συμβολισμό  του καθενός απ’ αυτά. Είχαν, επίσης, τη δυνατότητα να διδαχθούν τα σημαντικότερα μέρη της Θείας Λειτουργίας και τη στάση και συμπεριφορά που αρμόζει να τηρείται από τους Ορθόδοξους Χριστιανούς κατά την ώρα της Θείας Λατρείας. Στο τέλος διοργανώθηκε σε ομάδες ένα Παιχνίδι Γνώσεων, στο οποίο κλήθηκαν τα παιδιά να ανακαλέσουν στη μνήμη τους όλα όσα έμαθαν κατά την κατήχηση. Δόθηκε πιστοποιητικό συμμετοχής σε όσα παιδιά συμμετείχαν στο παιχνίδι, ενώ πήρε βραβείο η ομάδα που πέτυχε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα απαντήσεων. 
Τα παιδιά έφυγαν από την κατασκήνωση   με άριστες εντυπώσεις, τόσο από πλευράς διαμονής όσο και από πλευράς δημιουργίας δεσμών επικοινωνίας με αγόρια ή κορίτσια από διάφορες ενορίες της Κύπρου. Φεύγοντας, έπαιρναν μαζί τους το αναμνηστικό τους δώρο, ένα μικρό βιβλίο τσέπης της Θείας Λειτουργίας του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου. Πολύ περισσότερο έφευγαν με καινούριες γνώσεις και εμπειρίες από τη διδασκαλία της ορθόδοξης παράδοσης της Εκκλησίας μας.
Αποχωρώντας, τα παιδιά πήραν τις ευχές και τις ευλογίες του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Κηρύκου, ο οποίος τους χάρισε από ένα τόμο του περιοδικού «Νεανική Φλόγα» του έτους 2007. Ευχαρίστησαν, ακολούθως, το γενικό υπεύθυνο και οργανωτή των θερινών κατασκηνώσεων Τιμίου Προδρόμου αιδεσιμότατο πατέρα Μιχαήλ Ιωάννου για την αφειδώλευτη αγάπη και φροντίδα του, με την ευχή ο θεσμός αυτός να συνεχιστεί για να δοξάζεται το όνομα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.


ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ
@ ΓΟΕΕ 2008